Safranbolu, Karabük’ün 8 km. kuzeyinde bulunan tarihi ve turistik bir ilçesidir.
Safranbolu, ismini, bölgede yetişen ve çok nadir bulanan safran bitkisinden almaktadır.
Safranbolu, sevdiğim yerlerden. Dört mevsim güzel ama ben en çok sonbaharda seviyorum.
Gezilecek Yerler ?
Safranbolu’da gezilecek yerlerin başında Tokatlı Kanyonu geliyor. Burada isterseniz kanyonda yürüyüş yapabilir, isterseniz de yine burada bulunan cam terasta, kanyonu yukarıdan seyredebilirsiniz.
Ayrıca kanyonda 116 m. uzunluğunda, 60 m. yüksekliğinde İncekaya Su Kemeri bulunmaktadır.
Buradan dönüşte Bulak Mencilis Mağarası‘na uğrayın. Orayı da gezmeden, dönmeyin.
Buradan, Safranbolu‘nun tarih kokan manzarasını seyretmek için Hıdırlık Seyir Tepesi‘ne mutlaka çıkın.
Burada manzaranın keyfine vardıktan sonra Kazdağlı Meydanı’na (İmren Lokumları’nın ve karşısındaki safran çiçeği heykelinin önünden girdiğinizde işte orası Kazdağlı Meydanı.) gelip, aracınızı otoparka park ettikten sonra, tarih kokan sokaklarında dolaşmaya başlayın.
Tarihi Safranbolu Evleri’ni, Kent Tarihi Müzesi’ni, Safranbolu Müzesi’ni, Tarihi Saat Kulesi’ni, Eski Çarşı’yı, Cinci Hanı ve tarihi camileri görün.
Ayrıca Kaymakamlar Gezi Evi, Kürkçü Dükkanı, Arasta Çarşısı ve Yemeniciler Çarşı’sında dolaşın.
Buralarda dolaştıktan sonra yorgunluk kahvesi için Arasta Kahvesi 1661‘e mutlaka uğramanızı öneririm. Kahveyi közde yapıyorlar. Yanında verdikleri lokum da çok güzel.
Bir keresinde ailecek gittiğimizde kahvenin yanında lokumla beraber karadut-böğürtlen suyu da vermişlerdi.
Usulü, önce suyu içip ağzınızda kalan artıkları temizleyecek, sonra kahveyi içecekmişsiniz. Kahvenin üstüne ise karadut-böğürtlen suyunu içecekmişsiniz.
Normalde kahvenin içimi bu şekilde olurmuş. Öyle söylemişlerdi.
Daha sonraki senelerde gittiğimde karışım yerine sadece tek bir içecek, ondan sonra gittiğimde ise de hiçbir içecek yoktu.
Kentte Çikolata Müzesi de var. İsterseniz orayı da gezebilirsiniz. Giriş 10 TL. Girerken çikolata da ikram ediyorlar. Çok büyük bir alan değil ama gelmişken, vaktiniz de varsa gezebilirsiniz.
Safranbolu’nun meşhur lokumunu almak için ise İmren Lokumları‘na uğrayın. Kalite olarak en iyisi. Yerel bir esnafa da sormuştum. ”Fabrikasyon yapıp, satan yerler de var en iyisi ve kalitelisi İmren Lokumları, el yapımı yapıyorlar.” demişti.
Meşhur safranından almak isterseniz, gramla da satılıyor. 1 gramı 30 TL. den satılıyor.
Yeme-İçme Mekan Önerileri
Yemek için bir sürü seçenek mevcut. Biz bir keresinde ailecek yöresel lezzetler tadalım demiştik (Peruhi,etli yaprak dolması,bükme de var mıydı hatırlamıyorum.) ama beklentimizi karşılamıştı.
Beklentiyi çok yüksek tuttuk herhalde. Mekanın ismini hatırlamıyorum. Bizim beklentimizi karşılamadı ama bu, sizlerinde beklentinizi karşılamayacağı anlamına da gelmez tabi. İsterseniz deneyebilirsiniz.
Topçuoğlu Et Restaurant, Atiş Butik Restaurant, Köfteci İbo ve Safranbolu Sofrası alternatiflerden sadece birkaçı. Buralar, aklınızda bulunsun.
Sizler zevk ve bütçenize göre bir sürü seçenek arasından istediğinizi tercih edebilirsiniz.
Çayı, Hıdırlık Tepesi’nde Safranbolu manzarasına karşı içmek daha keyifli.
Diğer alternatiflerden biri daha önce de belirttiğim gibi özellikle kahve için Arasta Kahvesi 1661. Buraya mutlaka uğrayın.
Ayrıca, Arasta Boncuk Kahvesi ve Kahverengi Kahve Evi de düşünülebilir.
Konaklama Önerileri
Konaklama için İpekyolu Pansiyon fiyat olarak uygundur ve de o fiyatlara göre kaliteli sayılır. Ayrıca esnaflıkları da çok iyidir. Tavsiye ederim. Ben sevmiştim.
Safranbolu Seyir Konak Otel ise konum ve manzara olarak güzeldir.
O kadar çok konak seçeneği var ki sizler istediğinizi tercih edebilirsiniz zevk ve bütçenize göre.
Eğer yükseklik korkunuz da yoksa ve de cesaretliyseniz Microlight uçuşlarla Safranbolu’yu gökyüzünden de seyredebilirsiniz. Güzel bir deneyim.
Kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın…