İZNİK GEZİSİ(KISA VE KAPSAMLI ROTALAR)

İZNİK GEZİSİ(KISA VE KAPSAMLI ROTALAR)

İznik’te vaktiniz varsa, İznik’e günübirlik gelmemişseniz, aracınız da varsa, sizlere şöyle bir rota öneriyorum.

Bu rotayı zamanınıza göre daraltabilirsiniz ama İznik bu rotayı fazlasıyla hakediyor.

Rota Önerisi

İznik’e geldiğinizde öncelikle, Çini Fırınları’nın önünden geçip, Süleymanpaşa Medresi’nin önünde durun. Medrese, çini çarşısı olarak kullanılıyor.

İstanbul üzerinden geliyorsanız, Ayasofya Orhan Camii’ni geçtikten sonra ikinci aradan sola dönün, Mahmut Çelebi Camii önünden. O yol üzerinde 5. aradan sonra solda medreseyi göreceksiniz. Ayasofya Orhan Camii’ni bence dönüşe bırakın. Rotanın sonuna doğru yine oraya çıkacaksınız.

SÜLEYMAN PAŞA MEDRESESİ

Sonra, ilk önce İznik’in en eski camisi olan Hacı Özbek Camii’ni, ardından hemen yanında bulunan, İznik’in önemli evliyalarından olan Eşref Rumi Hz.nin mezarını görün.

HACI ÖZBEK CAMİİ
EŞREF RUMİ HZ. TÜRBESİ

Yine yukarıdaki o yoldaki 5. aradan sola girip dümdüz devam ettiğinizde ise sağda Hacı Özbek Camii ve Eşref Rumi Hz. Türbesi’ni göreceksiniz.

Ardından, içinde yaklaşık 1300 yıllık tarihi çınar bulunan, Davud-i Kayseri Türbesi’nin önünden geçerek Yeşil Cami’ye gidin. Türbede isteğe bağlı kısa bir fotoğraf molası verebilirsiniz.

İznik'te, içerisinde yaklaşık 1300 yıllık tarihi çınar bulunan, Davud-i Kayseri Türbesi
DAVUD-İ KAYSERİ TÜRBESİ VE TARİHİ ÇINAR


Yeşil Cami, müze ve Şeyh Kubbuddin Camii ve Türbesi’ni ziyaret edin, karşı karşıyalar zaten. Öncelikle oraları gezersiniz. Eski tarihi İznik Müzesi kapanıp, çok uzun bir aradan sonra İznik Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi olarak tekrar hizmete açıldı. Yeni müze, Yenişehir Kapı’da açıldı. Oraya, rota sonunda uğrayabilirsiniz.

Eski tarihi İznik Müzesi kapanıp, çok uzun bir aradan sonra İznik Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi olarak tekrar hizmete açıldı.
MÜZE BAHÇESİ
YEŞİL CAMİİ

Oraları gezdikten sonra, mezarlığın yanından, Abdulvahap Sancaktar Türbesi‘ne çıkın. Mezarlığın oraya geldiğinizde karşınıza tarihi Lefke Kapı çıkacak. Orada mutlaka bir fotoğraf molası verin.

LEFKE KAPI

Lefke, Bilecik Osmaneli’nin eski ismidir. Tarihte Bitinya Krallığı’na yani İznik’e bağlıymış. Kapının adı oradan geliyor.

Efsaneye göre Abdulvahap Sancaktar’ın, savaş zamanı, 3 adımda, kelle koltukta, İznik’ten o tepeye çıktığı rivayet edilir. Mezarı yaklaşık 3 m. dir.

Daha sonra, mezarlığın hemen yanından, asfaltı takip edin. Üst yolun altından geçerek, bayrağın olduğu tepeye doğru devam edin, işte orası. O tepeden İznik’in doyumsuz güzelliğini seyredin.

ABDULVAHAP SANCAKTAR TÜRBESİ’NDEN İZNİK GÜN BATIMI

Abdulvahap Tepesi, manzara için Türkiye’deki en iyi seyir noktalarından biri.

Türkiye’deki En İyi 10 Seyir Noktası yazısını okumak isterseniz tıklayabilirsiniz…

Daha sonra oradan, Sansarak Köyü’ne yönelin. Sansarak Köyü rahmetli Kemal Sunal’ın, Davacı filminin, köy sahnelerinin çekildiği yerdir. Ayrıca, dipnot olarak Şener Şen ve Müjde Ar’ın meşhur Şalvar Davası filmi de İznik Dereköy’de çekilmiştir.

Buraya ise Lefke Kapı’nın yanındaki kemerin altından geçerek Adapazarı, Bilecik yoluna çıkın. Sola, Adapazarı, Bilecik yoluna döndüğünüzde solda çevre yolunu göreceksiniz. Orhangazi, Yalova yazıyor.

Oradan girip öncelikle köprü üzerinden geçip, sonra yeni yapılan çevre yolunun altından geçince sağda Sansarak, Elmalı yolunu göreceksiniz. O yoldan girip, devam edin.

Köyü geçerek Sansarak Kanyonu‘na gidip, orada biraz vakit geçirdikten sonra Elmalı Köyü‘ne geçin. Orada tarihi Çivisiz Cami‘yi mutlaka görün.


İsterseniz Alıç Yaylası yoluna çıkıp oradan köyün manzarasını seyredebilirsiniz. Hava müsaitse Uludağ‘ı bile görebilirsiniz, arkadaşımın dediğine göre.

ELMALI KÖYÜ ÇİVİSİZ CAMİİ

Sonra tekrar geri dönüp bu sefer Candarlı Köyü yoluna girin. Yayla manzaraları eşliğinde Candarlı Köyü’ne ulaşın. Orada Sizmari Doğa Evleri‘nde mola verebilirsiniz.

Gürmüzlü – Elbeyli yolu

Sonra Elbeyli Köyü‘ne inin ve orada İznik‘e gelenlerin çoğunun bilmediği, çoğunun ise zamanını ayıramadığı tarihi Dikilitaş‘ı mutlaka görün.

İznik’teki Dikilitaş, İstanbul’daki gibi tek bir sütun değil, 6 taş üst üste konarak yapılmış. En üstündeki 6. taş ise zamanla kaybolmuş. Onun üzerinde zamanında kartal heykeli olduğu söylenir. MS 1.yy. da Romalılar tarafından yapılmış.

İznik'teki Dikilitaş, İstanbul'daki gibi tek bir sütun değil, 6 taş üst üste konarak yapılmış. En üstündeki 6. taş ise zamanla kaybolmuş.
ELBEYLİ DİKİLİTAŞ

(Buradan, Tacir Kanyonu’na gitmeye kalkarsanız çok fazla zaman kaybedersiniz, oraya, zamanınız varsa daha sonra 1 gününüzü ayırmanızı tavsiye ederim.)

Köyden, İznik‘e doğru hareket edin. Aslında dönüş yolunda, Hesbekli bölgesinde Tarihi Yeraltı Mezarı bulunmaktadır ama maalesef şu an hali içler acısıdır. Ancak, tadilat halinde. En kısa zamanda, eski haline döner, umarım.

İznik‘e girdiğinizde öncelikle BP benzin istasyonunu geçince 15-20 m. sonra solda tarihi İstanbul Kapı‘yı göreceksiniz. Orası da maalesef yıllardır şantiye halinde. Vermişler bir şirkete ne olduğu belli değil, kaç sene oldu.

Eski hali ne kadar güzel, ne kadar çok ziyaretçi çekerdi.
Belki geldiğinizde bitmiş olur, nasibinize.

İSTANBUL KAPI

Tekrar yola devam edin, yol üzerinde solda A101’i göreceksiniz. Orayı geçince ilk aradan sola dönün, düz devam edin tarihi İsmail Bey Hamamı‘nı göreceksiniz. Orayı gördükten sonra geri dönüp aynı yola tekrar gelin. Sola dönüp devam edin, biraz ilerleyin solunuzda tarihi 1.Murat Hamamı‘nı göreceksiniz. Şuan çini çarşısı olarak kullanılıyor.

İSMAİL BEY HAMAMI
1.MURAT HAMAMI

Sonra o yolu takip edin, önünüze Ayasofya Orhan Camii çıkacak. Orayı gezdikten sonra Yenişehir istikametine doğru devam edin, 4. aradan sağa dönün. Köfteci Yusuf’tan sonraki ara. Tabelayı göreceksiniz, Roma Tiyatroları diye. Orayı gezin.

Buradan, Yenişehir Kapı’da yeni açılan müzeye geçip, orayı da gezin. Yenişehir’e doğru giderken, İznik şehir merkezi dışında, Dedeoğlu Petrol’ün karşısındaki, Halil Hayrettin Paşa Camii’ni geçer geçmez solda bir yol var. O yola girer girmez, solda yeni müzeyi göreceksiniz.

Sonra oradan göle inip göl havası alabilir, çay, kahve içip, birşeyler yiyebilir, İznik Sahilinde yürüyüş yapabilir, günü bitirebilirsiniz.

AYASOFYA ORHAN CAMİİ
ROMA TİYATROLARI

İznik Hakkında İlginç Ve Önemli Bilgiler yazısını okumak isterseniz tıklayabilirsiniz…

Göl kenarında, henüz tam anlamıyla gün yüzüne çıkarılıp, turizme kazandırılamayan Bazilikayı, isterseniz kenardan görebildiğiniz kadar görebilirsiniz.

Bu turu, yaz mevsiminde, sabah erken yola çıkıp, akşam hava kararmadan rahatlıkla bitirebilirsiniz. Ancak, kış mevsiminde zor

Eğer hiç vaktiniz yoksa, bir kaç saatliğine İznik‘e gelmişseniz, direkt, Ayasofya Orhan Camii‘ni gezin. Oradan, tarihi çınar ağaçlarının gölgesinde, geze geze Yeşil Camii‘ye doğru yürüyün, Kılıçaslan Caddesi boyunca.

Yürürken Hacı Özbek Camii ve hemen yanında bulunan, Eşref Rumi Hz.nin türbesini de görebilirsiniz.

Çay, kahve, yemek derken zaten birkaç saat geçer.

Yada bu birkaç saatinizin tamamını göl sahilinde geçirebilirsiniz.

İZNİK SAHİLİ

Ama tavsiyem, ne olursa olsun, çok acele işiniz yoksa Abdulvahap Sancaktar Türbesi’nin bulunduğu tepeden, İznik’i seyretmeden dönmeyin. İznik, buradan harika görünüyor.

Kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın…

66 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. Doğup büyüdüğüm ilce. Küçük ama yaşanacak ilçe

  2. İznik yaşanılası yerdir.Birde nemi olmasa ama o kadar kusur kadı kızında da olur

  3. Göl sahilinde bulunan Bazilika da iyice gün yüzüne çıkıp ziyarete açıldığında çok daha güzel olacak inşaallah.

Bir Cevap Yazın