AKDAMAR ADASI VE KİLİSESİ

AKDAMAR ADASI VE KİLİSESİ

Akdamar Adası, Van’ın Gevaş ilçesine bağlı bir adadır. Ada aynı zamanda, Van Gölü’nün ikinci büyük adasıdır.

Efsaneye göre, zamanında adada yaşayan Ermeni baş keşişinin, güzelliğiyle herkesi kendisine hayran bırakan, Tamara isimli bir kızı varmış. Adanın çevresindeki köylerde çobanlık yapan bir genç Tamara’yı görür görmez, O’na vurulmuş. Bu genç, Tamara ile buluşmak için her gece adaya yüzer, Tamara ise gece karanlığında, elindeki fenerle, gence, yerini belli edermiş. Tamara’nın babası bu durumu öğrenince, fırtınalı bir gecede, almış eline feneri, adanın kıyısına inip, sürekli yer değiştirerek gencin boşuna yüzüp, gücünü yitirmesine neden olmuş. Yüzmekten gücünü yitirip, yorulan genç çoban, boğulmuş ve boğulmadan önce de son nefesiyle “Ah Tamara!” diye haykırmış. Bunu duyan Tamara ise hemen ardından kendini gölün sularına bırakarak, hayatına son vermiş. O günden sonra da ada Ah Tamara ismiyle anılmaya başlamış. Ah Tamara da zamanla dillerden dillere Akdamar olmasına rağmen, Ahtamar olarak da anılmaktadır.

Adanın en büyük özelliği ise üzerinde aynı isimle bir kilisenin bulunmasıdır.

Adaya ulaşım, Gevaş – Tatvan yolu üzerinde yer alan Akdamar İskelesinden sağlanıyor. Mayıs 2022’de gidiş geliş kişi başı ücreti 35 lira. Ayrıca, adaya giriş ücreti 45 lira. Müzekart geçiyor. Kültür Bakanlığı’na bağlı olduğundan, öğretmen ve 65 yaş üstüne ücret alınmıyor.

Akdamar Kilisesi, 915-921 tarihleri arasında Vaspurakan Kralı 1.Gagik tarafından Keşiş Mimar Manuel’e yaptırılmıştır. Dört yapraklı yonca şeklinde haç plânında yapılan kilise içten kubbe, dıştan piramidal külahla örtülmüş. Kilisenin batı ve güneyde olmak üzere iki kapısı vardır.

Daha sonraki dönemlerde kiliseye ek olarak I.Zacharias Şapell, Jamatun, Çan Kulesi ve kiliseden bağımsız Aziz Stephanos Şapeli yapılmıştır. Kutsal haç adına yaptırılan kilise 1134’de manastıra çevrilmiştir. Kilisenin dış cephesindeki taş kabartmalarda İncil ve Tevrat’tan alınan dini konuların yanı sıra, dünyevi konular, saray hayatı, av sahneleri, insan ve hayvan figürleri tasvir edilmiştir. Bu tasvirler, kiliseyi diğer benzerlerinden ayırması açısından önemlidir. Kilisenin iç duvarlarında ise konularını Kitab-1 Mukaddesten alan çeşitli tasvirlerin işlendiği duvar resimleri bulunmaktadır.

Kilise çok iyi korunmuş. Etkileyici bir mimariye sahip. Adanın çevre manzarası da çok güzel. Her mevsim ziyaretçi ağırlayan adaya, ilkbahar aylarında gitmenizi öneririm. Bir yanda çiçekler açmış, bir yanda karlı dağlar. Drone uçurma şansınız varsa muhteşem kareler yakalayabilirsiniz.

TRENDLER

Kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın…

60 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. Süper…

Bir Cevap Yazın