TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL 15 ŞELALESİ

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL 15 ŞELALESİ

Şelale deyince, ülkemizde sayısız örnek var, aslında. Ülkemiz, bu konuda adeta bir cennet.

Her ne kadar şelale deyince ülkemizde sayısız örnek olsada, bazıları var ki muhteşem manzaralara sahip . Tabii şelalelerde suyun debisi de çok önemli. Yaz mevsiminde, suyun debisi biraz azalıyor.

1- TORTUM ŞELALESİ (ERZURUM)

Tortum Şelalesi, Erzurum ile Artvin arasında Erzurum’un Uzundere ilçesinin Balıklı Mahallesi’nde yer alır.

Tortum Çayı üzerinde yer alan şelale, 48 m.lik yüksekliğe ve 22 m.lik genişliğe sahip olup, Türkiye’nin en güzel şelalelerinden biridir.

Merdivenlerden, bir taraftan inip, diğer taraftan çıkıyorsunuz. Şelalenin tam karşısına, demir korkuluklu, bir tane balkon yapmışlar. Şelale, buradan muazzam görünüyor.

Şelaleye, debisi yüksek zamanda denk gelirseniz, şelale o balkonda insanı ıslatıyor. Yaz mevsiminde bile birazcık ıslanabiliyorsunuz. Ayrıca, girişte, bir şeyler yeyip, içebileceğiniz yerler de mevcut.

2- MENÇUNA ŞELALESİ (ARTVİN)

Mençuna Şelalesi, Artvin’in Arhavi ilçesine bağlı, Kamilet Vadisi’nde bulunur. Mençuna Şelalesi’ne giderken tarihi Çiftekemer Köprüsü’nde fotoğraf molası vermeden de olmaz. Şelale, 2 kademe olarak dökülüyor.

Çiftekemer Köprüsü’nün yanından devam ederek, Mençuna Şelalesi Restaurant‘a ulaşıyorsunuz. Dönüşte, burada mola vermenizi öneririm.

Burada, aracınızı park edip, yaklaşık 1 saatlik bir yürüyüşle şelaleye ulaşıyorsunuz. Şelale önünde bir tane asma köprü de var.

3- MARAL ŞELALESİ (ARTVİN)

Maral Şelalesi, Artvin’in Borçka ilçesine bağlı Macahel Bölgesi’nde, Maral Köyü’nde yer alır.

Borçka ilçesinden, Camili tabelalarını takip edin. Borçka – Camili arası yaklaşık 50 km. ancak yol, rampalı ve virajlı olduğu için gözünüzde büyüyor.

Camiliden, Maral Köyü’ne doğru devam edin. Köyün içerisine girmeden, sola, hafif yukarı bir yol var. Buradan devam ederek, Green Roof Hotel‘in önünden geçip, yola devam ediyorsunuz.

Yolları, asfalt falan değil, öyle kaymak gibi yollar beklemeyin ama araçla gidiliyor yinede.

Ancak gitmeden önce çok fazla yağış olduysa, normal araçla gitmek sıkıntı olabilir. Belli bir noktadan sonra ise yürümemiz gerekiyor, 500-600 m. idi sanırım.

Şelale çok güzel. Şelaleye vardığınızda ise hayran kalıyorsunuz. Bir noktada izleme terası ve küçük bir cafe de var.

Kondisyonunuz iyiyse, dik merdivenlerden aşağıya, şelalenin yanına da inebilirsiniz. Şelale 63 m. yükseklikten dökülüyor.

4- KAPUZBAŞI ŞELALELERİ (KAYSERİ)

Kapuzbaşı Şelaleleri, Kayseri’nin Yahyalı ilçesine bağlı, Kapuzbaşı Mahallesi’nde, Aladağ Milli Parkı sınırları içerisinde yer alır.

Bölgede, 5 tane büyük, 2 tane küçük ve yükseklikleri 30 – 70 m. olan 7 tane şelale var. Her biri dereyi besleyecek güçte akıyor.

Kapuzbaşı Şelaleleri’nin en önemli 2 özelliği ise kaynaklarından çıktıkları şekilde dökülmeleri ve 70 m. ile dünyanın 2. büyük şelalesi olarak kabul edilmesidir.

Ulaşım, Yahyalı ilçesi üzerinden sağlanmaktadır ve bu ilçeye yaklaşık 1 saat 20 dk. mesafededir.

Şelale yolu üzerinde konaklayacak otel ve pansiyonlar var. Ayrıca yine şelale yolu üzerinde ve şelale çevresinde bir şeyler yeyip, içilebilecek yerler de mevcut.

5- MURADİYE ŞELALESİ (VAN)

Muradiye Şelalesi, Van’ın Muradiye ilçesinin 8 km. kuzeyinde, Bendimahi çayı üzerinde, Doğubeyazıt yolunda yer alır.

Doğubeyazıt’a giderken solda kalıyor, tabelasını göreceksiniz. Şelalede bir adet restaurant da mevcut. Ayrıca, 1 tane asma köprü de mevcut.

Şelale ismini, Bağdat Seferi’ne çıkan, Osmanlı Padişahı 4. Murat’tan alıyormuş. Aşırı soğuk kış mevsimlerinde ise şelale donuyormuş.

6- KURŞUNLU ŞELALESİ (ANTALYA)

18 m. yükseklikten dökülen Kurşunlu Şelalesi, Antalya’nın Aksu ilçesine bağlı.

Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı, zengin flora ve faunasıyla, doğa yürüyüşü, bitki ve hayvan gözlemleme açısından da rağbet edilen bir yer. Milli Park’ta bitki tüneli de var.

İlk kez gittiğimde, doğasına hayran kalmıştım. Muhteşemdi. Şelale, altında bulunan, mağaranın önüne akıyor. Milli Park’ta ayrıca, bir şeyler yiyip, içebileceğiniz yerler de mevcut.

Şelaleye gitmek için, Antalya’dan Isparta iline doğru devam ederken merkez Aksu ilçesinde solda, Opet Aksu Benzin İstasyonunu göreceksiniz.

Orayı geçince, önünüze kavşak gelecek, oradan sağa, şelale yoluna gireceksiniz. Zaten tabelasını da göreceksiniz. Antalya merkezden konumuza göre yaklaşık 25 dk. sürüyor.

7- DÜDEN ŞELALESİ (ANTALYA)

Düden Çayı üzerinde bulunan Düden Şelalesi, Aşağı Düden ve Yukarı Düden olmak üzere ikiye ayrılıyor.

Yukarı Düden Şelalesi

Yukarı Düden Şelalesi yada diğer adıyla İskender Şelalesi, Antalya’nın Kepez ilçesi, Varsak Mahallesi’nde yer alır ve Antalya merkeze yaklaşık 15 dk. mesafede.

Aşağı Düden Şelalesi yada diğer adıyla Karpuzkaldıran Şelalesi ise Antalya’nın Muratpaşa ilçesinde, Lara Plajı yolu üzerinde bulunur ve Antalya merkeze yaklaşık 20 dk. mesafede.

Aşağı Düden Şelalesi

Bu şelalenin en güzel yanı ise 40 m. yükseklikteki falezden, direkt olarak Akdeniz’e dökülmesidir.

Yukarı Düden Şelalesi de Kurşunlu Şelalesi kadar olmasada güzel bir doğaya sahip ve Kurşunlu Şelalesi gibi altında bulunan mağaranın önüne akıyor.

8- PALOVİT ŞELALESİ (RİZE)

Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan Palovit Şelalesi, Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde yer alır. Rize’de bulunan şelalelerin, debisi en yüksek olanlarından biridir.

Şelale, 15 m. yükseklikten dökülüyor. Şelalenin yanına, bir tane asma köprüden geçiliyor.

Şelale, Çamlıhemşin merkezden, araçla, yaklaşık 40 dk. sürüyor. Şelaleye gitmek için, Çamlıhemşin’den Zilkale’ye doğru giderken, Şenyuva Mahallesi’ni geçiyorsunuz. Şenköy’ü de geçince solda Palovit Şelalesi tabelasını göreceksiniz.

Şenköy’den sonra tabelasını görüp sola döndüğünüzde, yol bazı yerlerde dar ve bozuk olsada, yinede şelalenin yanına kadar, araçla gidilebiliyor.

9- YERKÖPRÜ ŞELALESİ (MERSİN)

Yerköprü Şelalesi, Mersin’in Mut ilçesine bağlı, Evren Mahallesi’nde, Ermenek Çayı üzerinde yer alır.

Mut merkezden, Karaman-Ermenek yoluna girip, devam ediyorsunuz. Evren Mahallesi’ne gelince, sağa, mahallenin merkezine döneceksiniz.

Burası, Mut Yerköprü Şelalesi Tabiat Anıtı olarak geçiyor ve giriş ücretli. 2020 yılı, şahıs 7 TL, otomobil ise 21 TL. idi. Yaklaşık 1,5 km. yürüyüş parkuru sonunda şelalenin yanına ulaşıyorsunuz.

Özellikle dönüşte, merdivenlerden çıkarken, yorucu olabiliyor. Yer Köprü Şelalesi, yaklaşık 30 m. yükseklikten dökülüyor.

10- TOMARA ŞELALESİ (GÜMÜŞHANE)

Tomara Şelalesi, Gümüşhane’nin güney batısında yer alan Şiran ilçesi, Seydibaba Mahallesi sınırları içerisinde yer alır. Gümüşhane’ye 1 buçuk saat mesafededir.

İsmini, çevrede yetişen ve tek yıllık bir bitki olan tomara yani kaldirik otundan alan şelale, Kelkit Çayı’nın bir kolu olan Tomara Çayı’nın vadisinde yer alıyor.

Şelalenin özelliği, eğim dikliğinden düşen, normal şelaleler gibi olmamasıdır. 15 m.lik eğimli bir yamaçtan, akışa geçiyor. Suları ise yamaçtan, karstik kaynak olarak gür bir şekilde çıkıyor.

Şelaleye, otoparkta aracınızı bırakıp yaklaşık 10 dk.lık bir yürüyüşle ulaşıyorunuz. Tam karşısına bir tane cam teras yapmışlar. Şelale girişinde, restaurant&cafe de mevcut.

11- SUUÇTU ŞELALESİ (BURSA)

Suuçtu Şelalesi, Bursa’nın Mustafakemalpaşa ilçesinin, Muradiyesarnıç Mahallesi’nde bulunur. Şelale 38 m. yükseklikten dökülüyor ve doğasıyla birlikte çok güzel manzaralara sahip.

Muradiyesarnıç Mahallesi ile Tabiat Parkı arası yaklaşık 10 dk.

Şelale çevresinde, bir şeyler yiyip, içebileceğiniz yerler mevcut olduğu gibi, şelale yolunda da güzel gözlemeciler var.

Yaz ve sonbahar mevsiminde ise şelalenin debisi oldukça azalıyor.

12- GÜZELDERE ŞELALESİ (DÜZCE)

Güzeldere Şelalesi, Düzce’nin Gölyaka ilçesinin, Güzeldere Mahallesi’nde yer alır.

Gölyaka’dan sonra Hacıyakup’u geçince Efteni Gölüne gelmeden sağa yol var, tabelasını göreceksiniz. Hamamüstü’nü de geçince Güzeldere Mahallesi’ne ulaşıyorsunuz.

Tabiat Parkı’nın doğası çok güzel. Güzel bir yürüyüş yolu da var. Tabiat Parkı’nda ayrıca bir şeyler yiyip, içebileceğiniz restaurat olduğu gibi, konaklamak için bungalov evler de mevcut. 2021 yılı araç girişi 18 TL. Restaurant’ta köftenin porsiyonu ise 30 TL.

Şelaleye, tabiat parkı içinden 375 basamaklı ahşap merdivenlerden ulaşılıyor. Şelale manzaralı seyir ve dinlenme amaçlı tahta banklar da mevcut.

13- ERFELEK TATLICA ŞELALELERİ (SİNOP)

Erfelek Tatlıca Şelaleleri, Sinop’un Erfelek ilçesinin, Tatlıca Mahallesi’nde bulunur. Karasu Çayı üzerindeki şelaleler, irili ufaklı 28 tane şelaleden oluşuyor. Çok güzel bir doğası ve yürüyüş yolu var.

Erfelek Tatlıca Şelaleleri’nden biri

Erfelek merkez ile şelaleler arası yaklaşık 25 dk. sürüyor. Şelalelerin girişinde bir tane çay bahçesi de mevcut. Ayrıca, piknik de yapabilirsiniz. Yürüyüş yolunda, birkaç şelale sonra, bir tane daha cafe var. Manzarası güzel.

14- MURGUL DELİKLİKAYA ŞELALESİ (ARTVİN)

Deliklikaya Şelalesi, Artvin’in Murgul ilçesine bağlı, Başköy Mahallesi’nde yer alır.

Şelaleyi, diğer şelalelerden ayıran özelliği ise 7 m. yüksekten dökülen şelalenin, 4 m. çapındaki doğal bir delikten aşağıya dökülmesidir.

Murgul ilçesine yaklaşık 25 dk. mesafede yer alır. İlçe merkezinden sonra, yol patika olsada fena değil. Belli bir noktadan sonra ise güzel bir doğa içinde yürüyerek şelaleye ulaşıyorsunuz. Küçük bir yer de mevcut, bir şeyler yiyip, içebileceğiniz.

15- GİRLEVİK ŞELALESİ (ERZİNCAN)

Girlevik Şelalesi, Erzincan’ın güneydoğusunda, yaklaşık 35 dk. mesafede, Çağlayan Beldesi’nde yer alır. 3 kademeli olarak dökülen şelale, yaklaşık 40 m. yükseklikten dökülür.

Yazın, ziyaretçilerini serinleten şelale, kışın ise sıcaklığın sıfırın altına düşmesiyle tamamen donarak, ziyaretçilerine bambaşka ve muazzam bir manzara sunuyor.

Yukarıda da belirttiğim gibi, elbette ülkemizde sayısız şelale var. Ben burada en güzellerini derledim.

Kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın…

109 Beğen

Bir Cevap Yazın