İZNİK HAKKINDA İLGİNÇ VE ÖNEMLİ BİLGİLER

İZNİK HAKKINDA İLGİNÇ VE ÖNEMLİ BİLGİLER

Bu konuyu, İznik hakkında bazı bilgiler vermek için açıyorum.

İznik, Bursa’nın en güzel ilçelerinden biridir ve hatta bence en güzel ilçesidir. İlçe, tarihiyle, turizmiyle, doğası ve tarımıyla çok caziptir.

Burada tarihiyle ilgili uzun uzun yazıp, konuyu uzatıp, sizleri sıkmak istemiyorum. İznik hakkında tarihi bilgiler için vikipediaya bakabilirsiniz.

İznik, tarımda çok ilerilerdedir. Ova olarak son derece verimli topraklara sahip olan İznik, özellikle meyve yetiştiriciliğinde önemli bir yere sahiptir. Türkiye’de yetiştirilen hemen hemen her meyve yetişir. Çevre ilçelerde bu kadar çeşitlilik yoktur.

Muz, greyfurt, karpuz, kavun, kayısı, çilek ve elbette ki tropikal meyveler hariç, her türlü meyve yetiştirilir. Elma, armut, erik, kiraz, ayva, şeftali, üzüm, kivi, vs. aklınıza ne gelirse her türlü meyve yetiştirilir.

Bu meyveler, en çok rağbet edilen meyvelerdir ve kivi hariç hepsinin birden fazla çeşidi yetiştirilir.

Vişne ve muşmula gibi meyveler ise daha az tercih edilir.

Ancak, portakal, mandalina, limon ve nar gibi meyvelerin tarımı yapılmıyor. Sadece bazı insanlar bahçelerinde kendileri için yetiştiriyor.

Sebze yetiştiriciliğinde ise domates, biber, fasulye, kabak, enginar daha ön planda. Ancak, farklı sebzeler de yetiştiriliyor.

İznik, zeytin ve zeytin yağı üretiminde de önemli bir yere sahiptir. Zeytinin ve zeytin yağının bir çok çeşidini bulabilirsiniz. Sofralık zeytini çok iyidir. Zeytinyağının ise 5 lt.liği, Aralık 2022 itibariyle 500-600 liradır.

Bu fiyatlar genelde siyah zeytinden elde edilen doruk diye tabir edilen yağların fiyatlarıdır. Çok daha pahalıları da vardır. Örneğin, yeşil zeytinden elde edilen yağlar ve Çelebi zeytin denilen zeytinden elde edilen yağların litresi daha pahalıdır.

Tarımda bu kadar çok çeşitlilik varken, Belediye amblemine koyacak tarım ürününü seçmek de kolay değildir.

İznik Belediyesi’nin ambleminde Yeşil Cami, tarihi surlar, göl ve üzüm vardır.


İznik’te yaşayanların bile bir çoğu bilmez bunu. Zeytin vardır diye düşünenler çoktur çünkü şimdilerde zeytin yetiştiriciliği üzüm yetiştiriciliğinden çok daha fazladır. Üzüm yetiştiriciliği çok çok azalmıştır, eskiye göre.

Kime, İznik’in ambleminde hangisi yoktur; göl mü, surlar mı, Yeşil Cami mi, üzüm mü, zeytin mi diye sorsam herkesin ilk cevabı üzüm oluyor.

Belediye ambleminde üzüm olmasının nedeni, çok eskiden ovanın neredeyse tamamının üzüm olması ve İznik’e bağlı Müşküle Köyü’nün üzümünün çok meşhur olmasıdır. Hatta Müşküle üzümü marka olmuştur. Eskiden İznik’te üzüm festivalleri olurmuş, her sene.

İznik, Türkiye’nin 5. büyük gölüne sahip olunca balıkçık da fazladır. Gölde, yayın, sazan, kepekleme, sarı ve ak balık türleri bulunur. Özellikle yayın balığı meşhurdur ama eskiye göre çok nadir bulunur.

İznik hakkında bilmeniz gereken önemli bir konu, maalesef İznik’te yayın balığı diye yediğiniz balıkların, hepsi olmasa da çoğu, yayın balığı değildir.

Dil balığını yayın balığı diye veren işletmeler yok değil. Tabii söylemezler, bilmeyenler tadından da anlamazlar farkı.

Siz gelir, yayın balığı meşhurmuş diye yemek istersiniz ama yediğiniz balık, yayın balığı olmayabilir.
Çünkü; yayın balığı artık neredeyse yok denecek kadar az bulunur.

Eskilerin söylediğine göre gölün Müşküle tarafından çıkarılan yayın balığı, Çakırca tarafından çıkarılanlardan daha lezzetliymiş.

Birgün, bir arkadaşım geldi, sahilde bir restauranta götürdüm. Yayın balığı söyledik ama yayın balığı değildi. Sordum, bizde yanlış olmaz dediler ama kime anlatıyorlar. Arkadaşım bile anladı.

Hatta bir işletme sahibi, yabancılara bazen yayın balığı diye, dil balığı veriyoruz demişti, eğer dalga geçmediyse.

Onlarda haklıdır belki kendilerince, herkes ekmek derdinde çünkü.

Balık konusunda iyi bir tanıdığınızın olması önemlidir. Çünkü; çok çok nadiren de olsa ve de nasiplerinde varsa yayın balığı çıkaran balıkçılar vardır.

İznik hakkında bir diğer önemli konu ise çinicilik. Zaten İznik Çinisi, ismini dünyaya duyurmuştur.

Ancak maalesef, İznik’te hala her yerde olmasada, Kütahya çinisi, İznik çinisi diye satılmaktadır.
İşin erbabı değilseniz farkı anlamanız da kolay değildir.

Bunları anlatmamın sebebi bilin ve iyice araştırın diyedir.

Yoksa yayın balığı yerine dil balığı yeseniz ölmezsiniz. İznik çinisi diye Kütahya çinisi almanız da çok önemli değil belki. Evinize yada birine hediye olarak alıyorsunuz, süs diye zaten. Ticaretini yapmıyorsunuz.

Sadece bilin ve iyice araştırın, ona göre hareket edin diye yazıyorum.

İznik hakkında bir diğer enteresan bilgiye gelince, eskiden mezarlığın o taraftan, Kılıçaslan Caddesi boyunca, taa göle kadar, yolun sağında ve solunda, dar yataklarda kanallar geçiyormuş.

Otopark fiyatlarına gelince, en uygun otopark Babacan Otopark’tır. Belediyenin şehir içindeki tarifesinden bile ucuzdur. Otomobil için 1 saate kadar 10 lira, sonrası ise her saat için 2 lira ilave edilir. İstanbul istikametinden gelirken dörtyoldaki Ayasofya Camii’ni geçince soldaki ikinci aradan, Mahmut Çelebi Camii’ni önünden sola dönüyorsunuz. Düz devam ettikten sonra, tekrar 2. aradan sola dönün. Biraz ilerleyince, çınar ağacının önünden, Gökhan Büfe’nin yanından sola döndüğünüzde otoparka ulaşıyorsunuz.

Ehliyet fiyatları olarak, çevre ilçelere göre fiyatı makuldür. İlçe nüfusuna göre 4 tane Sürücü Kursu olduğundan fiyatlar uygundur. Fiyat kırma olayı olduğundan tanıdığım bir Sürücü Kursu yetkilisi ”ben kendi arkadaşımı bile Yenişehir‘den, gidin İznik‘ten alın diye yönlendiriyorum” demişti ki Yenişehir’de de kursları var.

Tabiiki de kurs ücreti olarak uygun olduğundan bu genel fiyatlara da yansıyor. Yoksa genel evrak v.s resmi fiyatlar değişmez.

İznik hakkında son zamanlarda sıkça başıma gelen bir şey de Nüfus Müdürlüğü’nün yerinin yanlış bilinmesidir. Navigasyon hala Belediye İş Hanı’ndaki eski yerini gösteriyormuş. Gelen ziyaretçiler bazen sıkıntı yaşıyorlar.

Nüfus Müdürlüğü’nün yeni yeri Yeşil Camii’nin karşısındaki Kılıçaslan İlköğretim Okulu’nun yanındaki Kaymakamlık Binasının giriş katındadır.

Buraya gitmek için, Ayasofya Orhan Camii’nden Yenişehir istikametine doğru giderken, ikinci aradan sola döneceksiniz, Mahmut Çelebi Camii önünden.

Düz devam edip, sekizinci aradan sola döneceksiniz. Tekrar düz devam edin. 100 m. sonra sağda Kılıçaslan İlköğretim Okulu’nu, solda ise Kaymakamlık Binası’nı göreceksiniz. Nüfus Müdürlüğü binanın giriş katında.

En temizi bu yol. Mahalle aralarından yolu karıştırabilirsiniz. Kılıçaslan Caddesi belli saatlerde trafiğe kapalı olduğundan en garanti bu yol.

Yeme-İçme Önerileri

İznik’te yemek yenebilecek yerlerin başında Köfteci Yusuf gelmektedir. İlk açıldığı yeri biliyorum da küçücük bir dükkandı. O lezzet, zamanla kayboldu ama Yusuf, İznik için büyük bir değerdir. ALLAH (C.C) yolunu açık etsin.

Köfte İçin Bursa Bölgesi’nde En İyi 10 Yer yazısını okumak isterseniz tıklayabilirsiniz…

Köfteci Yusuf’un eski yeri, şu an bulunduğu yerin yanında yer alır. Tam lisenin karşısında kalıyor. Şu an orada zeytinyağı, v.s. satılıyor.

O ada, çok eskiden komple Petrol Ofisi’ydi.

Çarşının göbeğinde bulunan Eski Belediye Binası karşısındaki Migros’u da geçtikten sonra, Lezzet Lokantası da sulu yemekler için güzel bir tercihtir. Fiyatlar diğerlerine göre bir tık pahalı olabilir ama müşterisi çoktur. Hatta özel müşterileri vardır. Bence sulu yemekte en iyisi.

Tatlı ve dondurma için İznik’in en iyisi Eyüp Sultan Tatlıcısıdır.

Pide olarak İlkim Etli Ekmek, Marmara Pide ve Karadeniz Pide‘yi tercih edilebilirsiz. Marmara Pide, İlçe Karakolu’nun karşısında, İlkim Etli Ekmek, Ayasofya Orhan Camii’nin karşısında, Karadeniz Pide ise Kılıçaslan Caddesinde Halk Bankası’na gelmeden yolun solunda. Yeni Eczane’nin karşısında.

Ayrıca Kenan Çorba-Izgara, Kaptan’nın Yeri (Çorba-Islama Köfte) ve Kar Çiçeği de seçenekler arasındadır. Kenan Çorba-Izgara, Ayasofya Orhan Camii’nin karşısında, Karçiçeği, İlçe Karakolu’nun önünden göl sahiline doğru inerken, solda, Kaptan’nın Yeri ise Kılıçaslan Caddesi üzerindeki Bosh Mağazasının hemen karşı arasında. Karçiçeği çorba için bence en güzel seçenek. Mercimek çorbası çok iyidir.

Sulu yemek için Lezzet yada Kenan Çorba-Izgara’yı tercih edin.

Göl sahilinde, halk arasında rıhtım yada toprak iskele diye tabir edilen bölge ise hem kafa dinlemek hem de manzara için birebirdir. Ancak çay için, bence en iyi mekan Cafe Bazilikadır. Çayı diğer cafelere göre daha iyidir. Çayın fiyatı ise şehir merkezinde 3 TL iken, burada 5 liradır.

İznik rıhtım

Melodi Cafe de güzel bir tercihtir. Göl sahilinin diğer yakasında bulunan, halk arasında ise kayıkhane olarak tabir edilen yer ise göl sahilinde çay fiyatı olarak en uygun yerdir. Yer, belediye tarafından işletilmektedir.

Kahvaltı için Hotel Zeytin Bahçesi‘ni önerebilirim. Açık büfe kahvaltı hizmet veriyor. Otelde konaklamanıza gerek yok. Göl ile arasında sadece yol var. Göle sıfır diyebiliriz. Manzarası da güzeldir.

Ancak, sizler bir sürü seçenek arasından istediğinizi tercih edebilirsiniz, zevk ve bütçenize göre.

Konaklama Önerileri

Konaklama seçenekleri de her keseye göre mevcut. En uygun olarak, İstanbul Otel veya Kaynarca Otel‘e bakabilirsiniz. İstanbul Otel yukarıda adresini verdiğim Babacan Otopark‘a gelmeden hemen önce. Kendi otoparkı da var, orayı kullanabilirsiniz. Babacan Otopark‘tan bir önceki otopark.

Kaynarca Otel‘i ise Kılıçaslan Caddesi üzerindeki Yeni Eczane’nin yanındaki aradan girer girmez, göreceksiniz. Eskiden, Yeni Eczane’nin olduğu yer de Petrol Ofisi’ydi.

Ne yemek istiyorsanız, nerede kalmak istiyorsanız, tercih sizin. Keyfinize ve bütçenize göre bir sürü alternatif arasından istediğinizi tercih edebilirsiniz.

Kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın…

86 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. Fena bilgiler yok.Eskiden bağcılık çok fazlaydı.Neredeyse ovanın tamamına yakını üzümdü.
    Şimdiki gibi çeşitlilik yoktu.

Bir Cevap Yazın