ERZURUM

ERZURUM

Erzurum, yüzölçümü bakımından Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük, Türkiye’nin ise 4. büyük ilidir. Erzurum aynı zamanda Türkiye’nin en yüksek rakıma sahip ilidir. Özellikle de Palandöken Dağı’yla kış sporlarıyla adını sıkça duyurmuştur.

ULAŞIM

Karayoluyla, İstanbul & Erzurum arası 1228 km. dir. Ankara- Erzurum arası 870 km. ve İzmir – Erzurum arası ise 1587 km. dir.

Bu sebeple de zamandan tasarruf için bu üç kentten Erzurum’a en iyi ulaşım aracı uçaktır. Uçakla, İstanbul – Erzurum arası 1 saat 45 dk. dır. Ankara – Erzurum arası 1 saat 20 dk. ve İzmir – Erzurum arası ise 2 saat mesafededir.

GEZİLECEK YERLER

Erzurum’da gezilecek yerlerin başında, şehrin de simgesi olan, Çifte Minareli Medrese geliyor. Diğer adı Hatuniye Medresesi olan yapı, Selçuklu eseri. 1253 yılında, Anadolu Selçuklu Devleti Sultanı I. Alaeddin Keykubad’ın kızı olan Hüdavent Hatun tarafından yaptırıldığından Hatuniye Medresesi olarak da anılıyor.

Soldaki yapı Çifte Minareli Medrese, hemen sağında az bir kısmı görünen Erzurum Ulu Camii ve hemen arkasında sağda bir tanesi görünen Üç Kümbetler

Yerel bir yetkilinin anlattığına göre, Çifte Minareli Medrese‘nin minarelerinin şöyle bir hikayesi de varmış. Minarelerin tam karşısına geçtiğinizde sağ tarafı çırak, sol tarafı ise usta yapmış. Sağdaki minare ince, soldaki minare biraz kalın. Sağ taraftakinde mavi firuze taşlarla baklava desenleri var soldakinde ise yok. Soldakinin üstünde arapça ALLAH(C.C) lafzı var, sağdakinde ise yok.

Çifte Minareli Medrese‘den sonra hemen arkasındaki Üç Kümbetler‘i ziyaret edebilirsiniz. Üç Kümbetler‘in en eskisi ve en büyüğünün 12. y.y.da Emir Saltuk adına yapıldığı tahmin ediliyor.

Üç Kümbetler

Burayı da gezdikten sonra Çifte Minareli Medrese‘nin hemen yanında bulunan Erzurum Ulu Camii ve onun da hemen karşısında bulunan Erzurum Kalesi‘ni gezebilirsiniz. Erzurum Kalesi‘nden Erzurum’u seyredebilirsiniz.

Erzurum Kalesi

Burayı gezdikten sonra, araçla kaleye yaklaşık 4-5 dk. mesafede bulunan Yakutiye Medresesi‘ne gidebilirsiniz. 1310 yılında, İlhanlı hükümdarı Olcaytu zamanında, Emir Hoca Celalettin Yakut tarafından inşa ettirilmiş. İsmi de buradan gelmektedir.

Yakutiye Medresesi

Yakutiye Medresesi‘nden sonra Erzurum Kongresi‘nin yapıldığı binayı ziyaret edebilirsiniz. Eskiden okul olarak kullanılan bina, şu an Resim – Heykel Müzesi ve Galerisi olarak hizmet veriyor.

Buradan, Erzurum’daki bir çok tabya arasından en önemlisi diyebileceğimiz ve içinde Nene Hatun‘un mezarı da bulunan, Aziziye Tabyası‘na gidebilirsiniz.

Tabya, bir yerin korunması için özel olarak yapılıp, silahlarla donatılan istihkam demektir. Kısaca, karakol diyebiliriz. Aziziye Tabyası ise 93 Harbi olarak da bilinen, 1877 – 1878 Osmanlı – Rus Savaşı’nda çarpışmalar yaşanan yer.

Aziziye Tabyası

Burayı gezdikten sonra haberlere de konu olmuş ve gizemli yol olarak da ün kazanan yola gidebilirsiniz. Abdurrahman Gazi Türbesi yolunda, giderken yolun sol tarafında yer alıyor.

Yoldaki tabelada yazdığı gibi, öncelikle aracı durdurun. Sonra vitesi boşa alıp, frene de basmadığınızda, aracın yokuş yukarı gittiğini göreceksiniz.

Ne kadar inanması zor da olsa işin aslı göz yanılmasıymış. Aslında yol, yokuş yukarı değil ama orada bunu anlamanız neredeyse imkansız. İşin erbabı değilseniz.

Buradan da Rüstem Paşa Kervansarayı‘na gidip, günü noktalayabilirsiniz. Burası, Bedesten yada Taş Han olarak da adlandırılıyor. 1554 ile 1561 yılları arasında, Kanun-i Sultan Süleyman’ın damadı ve aynı zamanda sadrazamı olan Damat Rüstem Paşa tarafından, Mimar Sinan’a yaptırılmış. İçeride oltu taşı vs. hediyelik eşyalar bakabilirsiniz. Buraları, bir günde rahatlıkla gezebilirsiniz…

İkinci gün, öncellikle Erzurum merkeze yaklaşık 1 saat 30 dk. mesafedeki Narman Peri Bacaları‘na gidebilirsiniz. Narman Peri Bacaları, aynı zamanda Kırmızı Periler Diyarı olarak da isimlendirilmektedir. Peri Bacaları, rüzgâr ve su erozyonunun milyonlarca yıl toprakları aşındırması sonucu oluşmuştur.

Narman Peri Bacaları

Daha sonra ise Narman Peri Bacaları‘na yaklaşık 1,5 saat mesafede bulunan Tortum Şelalesi‘ne gidebilirsiniz.

Tortum Şelalesi

Şelale, Erzurum ile Artvin arasında Erzurum’un Uzundere ilçesinin Balıklı Mahallesi’nde yer alıyor.

Tortum Çayı üzerinde yer alan şelale, 48 m.lik yüksekliğe ve 22 m.lik genişliğe sahip olup, Türkiye’nin en güzel şelalelerinden biridir.

TÜRKİYE’NİN EN GÜZEL 15 ŞELALESİ adlı konuya göz atmak isterseniz, tıklayabilirsiniz.

Eğer vaktiniz varsa üçüncü gün, Erzurum’un İspir ilçesini ve buradan yaklaşık 45 dk. mesafedeki Yedigöller’i görmenizi öneririm. İrili, ufaklı yedi tane buzul gölü ve yaklaşık 3200 m. de muhteşem bir manzara.

İspir Yedigöller

İSPİR YEDİGÖLLER yazısına göz atmak isterseniz, tıklayabilirsiniz.

Yeme – İçme ve Konaklama

Erzurum denilince ilk akla gelen lezzetlerden cağ kebabı yemeden Erzurum’dan ayrılmayın. Cağ Kebabı için Gel Gör Cağ Kebap‘ı öneririm.

Dönerci Hacı Baba da bir diğer güzel alternatif. Cağ kebaplarını yedikten sonra isterseniz buralarda isterseniz de Kadayıfçı Muammer Usta‘da kadayıf dolmasını tatmanızı öneririm.

Konaklama için ise Hotel Kervansaray‘ı öneririm. Elbette çok daha lüks ve daha düşük bütçeli oteller de mevcut. Sizler, zevk ve bütçenize göre istediğinizi tercih edebilirsiniz.

Hangi mevsimde giderseniz gidin, Palandöken Dağı’na çıkmayı da ihmal etmeyin.

Kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın…

87 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. Yokuş yukarı gitmek mi neyseki göz yanılmasıymış…

Bir Cevap Yazın