DUBAİ HAKKINDA TAVSİYELER, İLGİNÇ VE ÖNEMLİ BİLGİLER

DUBAİ HAKKINDA TAVSİYELER, İLGİNÇ VE ÖNEMLİ BİLGİLER

Dubai, Birleşik Arap Emirlikleri’nin yedi emirliğinden biridir. Nüfus olarak ülkenin en kalabalık emirliği olan Dubai‘yi ülke zannedenler de vardır.

Dubai yerel saati Türkiye’den 1 saat ileridir. Para birimi ise dirhemdir.(AED)

BAE vatandaşlarına Emirati deniyor. Emiratilerin ülkede bazı ayrıcalıkları var. Birçoğu çalışmıyor ya da oldukça rahat şartlarda çalışıyorlar. Evlenenlere devlet, epey yüklü para bile veriyor. Ülkede sağda solda fotoğraf çekerken de dikkatli olun. Emirati bir kadının fotoğrafını çekmeye ya da kadını videoya almaya kalkmayın. Kadın rahatsız olur ve şikayetçi olursa, başınız ciddi belaya girebilir. Sınır dışı bile edilebilirsiniz. Hani, herhangi bir fotoğraf ya da video çekerken, kazayla da kadraja girmeseler iyi olur. Ne olur ne olmaz. Emirati bir ailenin, yaşam alanını çekmeye de pek bulaşmayın derim.

Dubai’de WhatsApp ve Facetime üzerinden görüntülü görüşme yapmak yasak. Zaten isteseniz de yapamazsınız. Öyle bir sorunla karşılaşırsanız sorun sizde değil, aklınızda bulunsun.

Dubai’de en şaşırdığım nokta ise şehir içi ve dışında hiçbir mezarlığın bulunmaması. Öğrendiğime göre, Dubai ve BAE’de insanlar öldükten sonra, çölde bir yerlere gömülüyorlarmış. Mezhep olarak, mezarlık ve türbe ziyareti yokmuş. O yüzden de mezarlık ya da türbe yok.

Dubai’de sokak hayvanlarına da çok fazla rastlamadım, ülkemizdeki gibi. Neredeyse kedi ve köpek hiç görmedim diyebilirim. Dubai şehir olarak da oldukça güvenli bir şehir. Hırsızlık, kapkaç ve gasp yok. Hem cezası var hem de bunu gerektirecek bir durum yok. Çünkü; İşinizi kaybedince bu ülkede kalamıyormuşsunuz.

Telefon fiyatlarına gelecek olursak da örneğin İ Phone 13 – 128 GB, 3179 AED. Yaklaşık 12.000 Türk Lirası. Bu fiyat, 1 yıl uluslararası garantili fiyatı. Ekstra Garanti isterseniz fiyat artıyor. Türkiye’de ise aynı telefon hepsiburada da yaklaşık 16.500 TL. Elbette bu fiyatlar, dönem dönem ve satıcıya göre de sürekli değişebilir. Siz, bu fiyatlardan az çok tahmin yürütebilirsiniz. Türkiye’de telefonu açtırmak için ise 2022 yılı için 117 TL ÖİV, 2732 TL. de IMEI kayıt harcı yatırmanız gerekiyor.

Dubai’deki prizler ise Türkiye’dekinden farklı olarak üç girişli. O yüzden de gitmeden önce Türkiye’den çevirici almanızda fayda var. Ben, Media Markt’tan şöyle bir ürün almıştım.

Dubai’de hafta sonu tatili de Cuma ve Cumartesi günleri iken, 1 Ocak 2022 itibariyle Cumartesi ve Pazar oldu.

Dubai’ye gitmek için en ideal zaman kış ayları ki bence en iyi dönem de Şubat sonu. Ülkemizde havalar daha tam ısınmamışken, burada yazdan kalma günleri yaşayabilir, denize girebilirsiniz…

YURT İÇİ GEZİLER’e göz atmak isterseniz tıklayabilirsiniz…

Gezilecek Yerler

Dubai’de gezilecek yerlerin başında “En”lere imza atan ve de dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa geliyor. Yapı, 828 m. ile dünyanın en yüksek binası. Yapının önünden binanın üstüne doğru bakınca, boynunuz ağrıyor. Yanından, yüksekliğini daha iyi anlıyorsunuz.

Hele ki seyir terasından aşağıya baktığınız zaman, çevredeki yapılar çok küçük kalıyor. Seyir Terası’na (124-125. Kat) Şubat 2022’de giriş, 159 AED – 43 dolar civarı. Farklı opsiyonları var. Gün batımı ve gün doğumu zamanları farklı, gün battıktan sonra farklı, 148. kata da çıkmak isterseniz farklı. Kahvaltı opsiyonları da var.

Burj Khalifa’nın 124. katından Dubai Fountain’in yapıldığı yerin manzarası

Yapı, dünyanın en yüksekteki camiisi, dünyanın en yüksek restaurantı ve en yüksek gece kulübü gibi daha birçok ilginç rekorlara sahip.

Dünyanın en büyük alışveriş merkezi olan Dubai Mall da Burj Khalifa’nın hemen yanında. Souk Al Bahar‘da keza aynı şekilde. Burj Khalifa’nın Seyir Terası’na Avm’nin içinden geçerek de gidebiliyorsunuz. Dubai Mall o kadar büyük ki dolaşmaktan vaktin nasıl geçtiğini anlamıyorsunuz.

Tavsiyem, Dubai Mall’a akşam saatlerine doğru gitmeniz. Dubai Mall’ın dışında, Burj Khalifa’nın hemen önünde yarım saatte bir, su ve ışık gösterisi düzenleniyor. Burj Khalifa, rengarenk ışık şovlarıyla bambaşka bir hale bürünüyor. Dubai Fountain’in yani Dubai Çeşmesi’nin su şovu da müthiş. Her bir gösteri de birbirinden farklı. Dubai Mall içinde, Dubai Fountain yazan tabelaları takip ederek, Apple Mağazası’nın yanındaki kapıdan dışarı çıkınca, Burj Khalifa’yı, ışık ve su gösterilerinin yapıldığı yeri göreceksiniz. İzlemek büyük keyif. Muhteşem. Ayrıca teknelerle, ücretli tura da katılabilirsiniz.

Gezilecek bir diğer yer ise Global Village. Dünyanın dört bir yanındaki birçok ülkeyi, tek bir yerde birleştirmişler. Birçok ülkenin yemek, alışveriş ve eğlence kültürünü bir arada bulabileceğiniz gibi, simge yapılarının kopyalarını da görebilirsiniz. Özgürlük Anıtı,…vs. gibi. Burada ülkemize ayrılan kocaman bir alan da var. İçeride sıkılmadan, saatlerce vakit geçirebilirsiniz. Giriş 15 dirhem.

Miracle Garden da bir diğer gezilecek yerlerden. Rengarenk çiçeklerle harika bir sanat icra edilmiş. Muhteşem. İçeride dolaşmak çok keyifli. Giriş 55 AED.

Miracle Garden

Dubai Marina‘da keyifli bir yürüyüşün ardından, 250 m. yüksekliğiyle, dünyanın en büyük ve en yüksek dönme dolabı olan Dubai Eye‘a binip, o manzaranın tadını çıkarmadan da dönmeyin derim. Dubai Marina yakınlarındaki Bluewaters Adası’nda bulunan dönme dolapta tur, 38 dk. sürüyor. Turun fiyatı ise 38 dolar.

Dubai için olmazsa olmazlardan olan, çöl safari turu da yapılabilecek güzel aktivitelerden. Lüks cipler, sizi kaldığınız otelden gelip alıyor ve çölde gezintiye çıkarıyorlar. Daha sonra akşam yemeğine kadar serbest zaman. Bu esnada isterseniz Atv veya deve turu da yapabilir, atmacayla fotoğraf çektirebilirsiniz. Akşam yemeğinden sonra da ışıklı şov ve dans gösterileri düzenleniyor, çölün ortasında.

Yapay takımadalar topluluğu olan Palmiye Adaları’nın manzarası için de The View At The Palm‘a çıkabilirsiniz. Girişi 100 dirhem. Gün batımı zamanı fiyat değişiyor. Burj Khalifa’dan Palmiye Adaları’nın o şeklini, o manzarasını göremiyorsunuz, aklınızda bulunsun.

Palmiye Adaları’nın manzarası için bir diğer seçenek ise Aura Skypool‘dur. St. Regis Otel’in 50. katında yer alan havuza dışarıdan ücret mükabilinde girebiliyorsunuz.

Sabah seansı 55, öğleden sonraki seansı 61 dolar. Tüm gün ise 120 dolar. O manzarayı, sonsuzluk havuzu da denilen havuzdan da seyredebilirsiniz.

Souk Medinath Jumeirah ve Burj El Arab da görülebilecek yerlerden. Burj El Arab’ı gördükten sonra buraya yakın olan Souk Medinath Jumeirah’da dolaşıp, alışveriş yapabilirsiniz.

Burj El Arab

Zabel Park’ta bulunan ve dünyanın en büyük çerçevesi olan, Dubai Frame‘ı da listeye ekleyebilirsiniz. Giriş ücreti, 50 dirhem.

Dubai Frame

Deira Bölgesi’ndeki Old Dubai’de, Dubai’nin eski çarşılarına da uğramanızı öneririm. Dubai Spice Souk(Baharat Çarşısı), Dubai Gold Souk(Altın Çarşısı), Perfüme Souk, Naif Souk. Dubai Creek yani Dubai Koyu’ndan, Abra isimli teknelerle de 1 dirheme, eski çarşılara ulaşabilirsiniz.

Çölün ortasına, Love Lake diye bir yer yapılmış ama gittinizde fotoğraflardaki manzarayı görme şansınız yok. Onun için drone ile havadan bakmak lazım. Ancak, çölün ortasında bir vaha gibi durduğundan, görülebilir.

Mimarî olarak da görmenizi önerdiğim Jumeriah Camii ise şehrin en müthiş ve en büyük camisi.

İlginç bir aktivite olarak da Mall Of Emirates‘te kayak yapabilirsiniz. Evet, yanlış duymadınız. Avm içerisine kayak merkezi yapmışlar. Her türlü teçhizat ve ekipman var, telesiyej dahil.

Plaj Önerileri

Herhangi bir otele bağlı değilse, plajlar ücretsiz. Havlunuzu alıp, plajlara girebilirsiniz. Jbr ve Jumeirah Public Beach en bilindik plajlar.

Jbr

Jumeriah Public Beach, Burj El Arabın yakınında Jumeriah Beach Otel’e ait plajın yanında, Jbr ise Dubai Marina’da yer alıyor. La Mer ve Sunrise Beach‘ler de diğer güzel seçenekler.

La Mer

Al Mamzar’da bulunan, Al Mamzar Beach Park da diğer bir alternatif. Beach’ine değil de parkına gidin. Cüzi bir giriş ücreti var. Hafta içi gidebilirseniz sakin oluyor. Burada, piknik yapabilir, denize girebilir ya da park içinde yürüyüş yapabilirsiniz.

Aquaventure Su Parkı diye bir yer var, Atlantis Otel’de. Dünya’nın en büyük su parkıymış. Giriş ücreti yüksek ama bazen promosyon yapıyorlarmış. Giriş ücreti 300 dirhem. Biraz daha uygun aquaparklar da mevcut.

Yeme – İçme Önerileri

Palm Jumeriah’ta, ünlü Atlantis Otel’in hemen karşısında bulunan The Pointe’de yer alan Al Safadi, konum olarak da lezzet olarak da güzel bir seçenek. The Pointe’yi İstanbul’daki Galataport gibi düşünün. Bu bölgede daha bir sürü seçenek mevcut. Ünlü Atlantis Otel ile su ve ışık gösterisi manzaralı Al Safadi, bir Lübnan Restaurantıdır.

Al Safadi

Yine, Palm Jumeriah’taki West Beach’te bulunan Jones The Grocer ve Bluewaters’taki Un Dimanche a Paris aklınızda bulunsun. Her ikisi de cafe & restaurant olarak hizmet veriyorlar.

Jones The Grocer

Westin Otel’deki, deniz kenarında yer alan Fish Restaurant ile Bluewaters’taki L’eto da diğer seçenekler. L’eto‘nun Dubai Mall’da da şubesi var.

Souk Al Bahar’da, Burj Khalifa ve Dubai Fountain manzaralı, Türk Restaurantı olan Günaydın Restaurant ile Lübnan Restaurantı Aldel Wahab da diğer seçenekler.

Dubai Mall içinde de hem zincir dükkânlar hem de dünya mutfağından epey seçenek var. Ayrıca cafe seçenekleri de oldukça fazla.

Sizler, Dubai’de gittiğiniz yerlerde bir sürü seçenek arasından, zevk ve bütçenize göre istediğinizi tercih edebilirsiniz.

Dubai denilince her ne kadar lüks ve şatafat akla gelsede yine de her bütçeye göre seçenekler mevcut. Dubai, tatil ve seyahat için muhteşem bir destinasyon. Planlarınız arasına dahil etmenizi öneririm.

Kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın…

62 Beğen

Yapılan Yorumlar

  1. Ne güzel özetlemişsiniz. Dubai’yi seviyoruz

  2. Harika bir yer. Kısa ve öz, güzel bir yazı olmuş. Dünyanın en büyük çerçevesi ne alaka. Bence saçma olmuş.

  3. Sayende görmüş kadar olduk 🙂

  4. Gezmiş görmüş öğrenmiş kadar olduk kaleminize sağlık

Bir Cevap Yazın