Kızkalesi, Mersin ilinin Erdemli ilçesine bağlı, turizmiyle de ön planda olan tarihi ve güzel bir mahalledir. Adını, denizde bulunan tarihi Kızkalesi’nden almıştır.
Kızkalesi, tarihte bir çok medeniyete ev sahipliği yapmış. Bunlar sırasıyla, Selevkoslar, Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular, Ermeniler, Fransızlar (Kıbrıs Krallığı), Karamanlılar ve Osmanlılar’mış.
Kızkalesi‘nin tarihi M.Ö 4. y.y’a kadar dayanıyormuş. Ünlü bir tarihçi olan Heredot’a göre ise bu şehir Georges adında Kıbrıs’lı bir prens tarafından kurulmuş.
Ulaşım
Kızkalesi‘ne İstanbul üzerinden geliyorsanız, E-80 Karayolu üzerinden Ankara’ya gelip, Adana yoluna giriyorsunuz.
Şereflikoçhisar ilçesini geçip, Aksaray, Pozantı, Tarsus ve Mersin üzerinden Erdemli’ye ulaşıyorsunuz. Erdemli, Kızkalesi arası yaklaşık 25 dk.
İzmir’den geliyorsanız öncelikle Konya’ya geliyorsunuz. Buradan da Karapınar, Akçaşehir, Ayrancı üzerinden direkt olarak Erdemli’nin Kocahasanlı Mahallesi’ne iniyorsunuz. Kocahasanlı, Kızkalesi arası yaklaşık 20 dk.
Anamur üzerinden geliyorsanız, Aydıncık ve Taşucu ilçerinden sonra Silifke’ye ulaşıyorsunuz. Silifke, Kızkalesi arası yaklaşık 25 dk.
Gezilecek Yerler
Kızkalesi Halk Plajı, Türkiye’nin en güzel plajları arasındadır. Kumu incecik, denizi sığ ve ılık çok güzel bir plajdır.
Türkiye’nin En Güzel Ve En İyi 10 Plajı İçin Tıklayabilirsiniz…
Plajda güneşleniyorsunuz, karşınızda Kızkalesi. Denizde ise ilk kez selfieciler gördüm. Ellerinde telefon ve selfie çubukları, ücret karşılığında selfie çektiriyorlar, Kızkalesi‘ne karşı.
Dilerseniz, Kızkalesi‘ne teknelerle de gidebilirsiniz yada tekne turlarına katılabilirsiniz.
Gezilecek yerlerin başında ise Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru geliyor. Cennet Çöküğü‘nü ilk kez gördüğümde hayran kaldım. Cehennem Çukuru‘nu ise tepeden görüyorsunuz.
Ancak şu sıralar, Cehennem Çukuru’na cam teras, Cennet Çöküğü’ne ise asansör yapılmış.
İyi de olmuş. Çünkü; Cam teras ile Cehennem Çukuru’nu biraz daha iyi görebiliyorsunuz. Asansör sayesinde ise Cennet Çöküğü’ne iniş çıkışta rahat ediyorsunuz.
Çünkü; Özellikle yaz aylarında Cennet Çöküğü’ne iniş, çıkış için uyarı veriliyor. Sıcak ve nemden dolayı.
Her ne kadar uyarı kalp,tansiyon ve astım hastaları için verilsede özellikle yaz aylarında sıcak ve nem, normal bir insanı bile zorluyor.
Yanınıza su almayı sakın unutmayın. Ayrıca kaymayan, iyi bir ayakkabı ile inmenizi öneririm. Özellikle Cennet Çöküğü’nün içinde bazı yerler çok fazla kaygan. Dikkatli olun. Hızlı adımlar atmayın ve ani hareketler yapmayın.
Cennet Çöküğü’nün girişinde bir tane de kilise bulunuyor. İsmi, Meryem Ana Kilisesi’ymiş.
Kızkalesi ile Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru arası yaklaşık 10 dk. mesafede.
Buraları gezdikten sonra Kızkalesi‘ne yine 10 dk. mesafede bulunan Astım Mağarası‘na da gidebilirsiniz. Burası da güzeldir.
Mağaranın, astım hastalarına iyi geldiğine inanılıyor. Efsanelere konu olmuş havasından özellikle nefes açmak isteyenler tarafından tercih ediliyor.
Mağaranın giriş ücreti 35 TL. Aynı biletle, Cennet Çöküğü ve Cehennem Çukuru’na da girebiliyorsunuz. Zaten mağara, buralara yaklaşık 5 dk. mesafede.
Gezilecek yerlerden bir diğeri ise Kızkalesi‘ne yaklaşık 50 dk. mesafede bulunan Uzuncaburç Anti Kenti ve buraya da yaklaşık 10 dk. mesafede bulunan Olba Antik Kenti‘dir.
Özellikle Uzuncaburç Antik Kenti etkileyici.
Diğer bir gezilecek yer ise Kızkalesi‘ne yaklaşık 10 dk. mesafede bulunan, tarihi MS. 2. y.y Roma Dönemine dayanan Adamkayalar’dır.
Belli bir yere kadar araçla gidiliyor, geri kalan yaklaşık 120 m. lik yolu ise yürüyorsunuz.
Belli bir noktadan sonra da yol, baya meşakkatli. Tabelalar da çok yetersiz. Yürüyüş için de düzgün bir yol yok. Kayaların üzerinden iniyorsunuz. Aklınızda bulunsun.
11 erkek, 4 kadın, 2 çocuk, 1 dağ keçisi ve alınlık üzerinde Roma kartalından oluşan kabartmalar, Erdemli ve Silifke ilçeleri arasında bir nevi sınır görevi gören Şeytan Deresi Kanyonu’nda bulunuyor.
Defineciler tarafından yer yer tahrip edilmiş olsalar da görülmeye değerler.
Kızkalesi‘ne yaklaşık 25 dk. mesafede bulunan ve Göksu Nehri’nin de hayat verdiği Silifke ilçesini de gezebilirsiniz.
Silifke’de, türküsüyle de adını duyurmuş meşhur Silifke yoğurdunu da tadabilirsiniz.
Kızkalesi‘ne kadar gelmişken Aydıncık ilçesinde bulunan ve yaklaşık 1 buçuk saat mesafedeki Gilindere Mağarası‘nı da mutlaka görün.
Mağara harika. Mağaraya girdiğimde hayran kaldım. Mağaranın bir diğer adı da Aynalıgöl‘dür.
Anamur üzerinden Kızkalesi‘ne geliyorsanız, mağaranın çok yakınından geçiyorsunuz. Gelirken uğrayabilirsiniz.
Yeme-İçme Önerileri
Zeugma Restaurant‘ı önerebilirim. Tantuni yemiştim ve de beğenmiştim. Sıra da vardı, biraz beklemiştim.
Arif Balık Restaurant‘a da göz atılabilir.
Sahilde, Kızkalesi manzaralı ve yol üzerinde bir sürü alternatif var. Sizler, zevk ve bütçenize göre istediğinizi seçebilirsiniz.
Konaklama Önerileri
Rüya Motel‘i önerebilirim. Motel, yol üzerinde ve halk plajına 2 dk. yürüme mesafesinde. Fiyat olarak sahildeki otellerden daha uygun. Esnaflıkları da fena değil.
Sahildeki, Kızkalesi manzaralı Peri Hotel‘e de göz atılabilir.
Sizler, yol üzerinde ve sahilde bulunan bir sürü seçenek arasından istediğinizi tercih edebilirsiniz,zevk ve bütçenize göre.
Kızkalesi, sevdiğim destinasyonlardan biridir. Akşamları daha da güzel bir hale bürünüyor.
Denizdeki Kızkalesi ışıklandırılınca, plajda bulunan sanatsal kumdan heykeller eşliğinde ortaya çok güzel görüntüler çıkıyor. Sahilde dolaşmak çok keyifli.
Burayı, tatil planlarınız arasına ekleyebilirsiniz. Muhtemelen de çok güzel zamanlar geçireceksiniz.
Kendinize dikkat edin, sağlıcakla kalın…
Gitmek istediğim bir yer. Tavsiyelerin için teşekkür ederim.